Blodsocker och kortisol...

Fick i veckan lära mig en ny sak om hur kortisolnivåerna kan påverkas av blodsockret. Det var i en lokaltidning här uppe i Dalarna där en dietist och sjuksköterska vid Falu lasarett förklarade vikten av att hålla jämna blodsockernivåer (alltså för fullt friska människor). Hon beskrev hur det är vanligt att man när man känner att man börjar bli hungrig och kanske lite smått darrig och trött stoppar i sig en chokladkaka eller liknande som i sin tur höjer blodsockret rejält ett tag för att sedan snabbt försvinna ur kroppen. Hennes poäng var att man under dagen bör försöka hålla en jämn blodsockernivå genom att äta mellanmål mellan måltiderna och så vidare.

Det som jag fann som mycket intressant och det hade jag heller ingen aning om var att när man blir lite låg i blodsockret (inte fått i sig någon energi på längre tid) så producerar kroppen mer kortisol. Sköterskan menade att det inte var bra eftersom kortisol är ett stresshormon (och att gemene man blir mer stresskänslig vid lite lägre blodsockernivåer). Men för oss med Addisons sjukdom borde det innebära att om vi är låga i blodsockret behöver kroppen mer av kortisonet vi ersätter vår förlorade kortisolproduktion med och att vi då riskerar att bli låga på kortison istället.

Det sista är bara funderingar, men jag tycker att det låter rimligt. Hur som helst är det första gången jag hör talas om någon koppling mellan blodsocker och kortisol. Min käre far som är diabetiker hade inte heller hört talas om något samband tidigare men misstänker nu att han har hittat kopplingen mellan svullnaden i kroppen och lågt blodsocker. Han har nämligen upplevt att när han blir låg i blodsockret sväller han samtidigt i kroppen (säkert fötter och händer som han har problem med sedan tidigare).

Ha det gott så länge!

Två vitrinskåp och fyra timmar senare...

Som rubriken kanske antyder så är det fortfarande mycket kvar innan vi är helt installerade här i nya lägenheten. Igår ägnade jag min lediga dag åt att skruva vitrinskåp från IKEA i fyra och en halv timme(!). Annars har jag jobbat mest sedan förra inlägget.

Självklart gjorde jag en supertabbe när jag skrev att det går SÅ bra med Hydrocortone. Visst fungerar det men sedan i lördags har jag mått lite underligt och funderar på om jag kanske helt plötsligt ligger lite lågt. Kanske är det den här förkylningen som inte vill släppa helt eller så kanske det har med salt- och vätskebalansen att göra? Jag håller ju som jag skrev för ett tag sedan på och försöker gå ner lite i vikt - tre kilo senaste veckan, så det fungerar. Men jag äter inte Florinef utan har skött saltbalansen själv. Problemet när man försöker äta nyttigt är det att det är väldigt lite nyttig mat som är salt (hur gott är det att salta ett äpple?). Jag saknar mina popcorn en del...

Men skvallra nu inte för min läkare, han hotar med Florinef utan att behöva få vatten på sin kvarn (sist jag provade svällde jag upp så jag inte kunde ha min normala skostorlek ens en gång). Jag får försöka att salta maten lite mer än vanligt bara.

Nu ska jag och P gå och lägga oss och lyssna på någon avslappningsskiva han har fått genom det hälsoprojekt han deltar i på sin arbetsplats. Den ska verka avstressande men av någon anledning känns det som det inte riktigt kommer fungera på mig... Förhoppningsvis så somnar jag i alla fall.

Godnatt på Er!

Så var det fredag...

Japp, då var det fredag kväll, slut på en arbetsvecka för de flesta. Men vad sjutton det är ju två dagar kvar av den här veckan - självklart ska jag jobba de också. Söndag kväll 22.00 blir det nio dagar i streck och sedan en (vad jag i alla fall anser) välförtjänt ledighet på hela 36 timmar (ett och ett halvt dygn med andra ord).

Sedan i måndags har jag tagit tag i mina matvanor också, och faktiskt så verkar det ge resultat. Förutom att det försvunnit något kilo så har jag även blivit piggare i huvudet - mer alert. Jag hoppas att det går lika bra imorgon på jobbet när jag ska fylla på lösviktsgodiset innan jag öppnar butiken. Hmm...



Jag måste återigen påpeka att bytet från Hydrocortison Nycomed till Hydrocortone verkar varit precis rätt för mig. Jag ligger mycket jämnare över dagen och har förutom under förkylningen inte ens tänkt på att jag är kortisonberoende. Jag upplever bytet som mycket positivt. Det enda negativa jag kan komma på för tillfället är att tabletterna löser upp sig väldigt fort i vätska och lämnar en avskyvärd smak i munnen om man inte är tillräckligt snabb att svälja.

Trevlig fredagkväll!

Filosoferar om livskvalité

Tiden bara rusar fram. hur ska man hinna med allt man önskar? Solen har knappt gått upp när man åker till jobbet och har definitivt gått ner när man kommer hem. Man landar i soffan helt utslagen innan man till slut tar sig till sängen och somnar med näsan i sudoku-boken och pennan i handen.

För ett år sedan hade jag en nyvunnen livslust, en respekt för livet och en syn på tillvaron som enbart positiv. Jag bestämde mig för att leva, att få ut mer av de dagar, veckor, år och decennier(?) jag har kvar. Jag har fortfarande en positiv syn på livet och en livslust jag aldrig känt motsvarighet till. Ändå känns det som jag inte får ut riktigt det jag vill av livet. Missförstå mig rätt, jag älskar min sambo, min familj och jag har ett arbete jag stormtrivs med. Men det blir inte tillräckligt mycket tid över på dagarna att göra det jag vill för dem jag prioriterar högst.

Det här inlägget är svårt att skriva, jag vill inte klaga. Det är så många som inte har det så bra och har de förutsättningarna som jag har. Vad jag egentligen vill säga med inlägget är att livet inte riktigt går i den riktning jag föreställde mig strax efter diagnosen för ett år sedan.

Nu ska jag surfa vidare en stund innan min absoluta favoritserie Scrubs börjar 23.15.

Godnatt på Er!

Nu äntligen!

Hallå alla Ni kära bloggläsare!

Nu har vi lyckats packa oss en trappa upp, det var något besvärligare än vad jag hade väntat mig. Det är mycket saker man samlar på sig. Hur som helst så har jag nät igen och sitter nu bekvämt placerad i min kontorsstol framför min kära burk. Ögonen går i och för sig i kors då nattens sömn bestod av fyra mycket korta timmar och efterföljdes av en lång arbetsdag.

Ännu är inte lägenheten färdigmöblerad men åtminstone är den tack vare P:s pappa omtapetserad. Bilder kommer så småningom, när jag hittar på någon kamera, det vill säga... Förkylningen sitter fortfarande i men har nu övergått till en mer "normal" sådan. Hydrocortone verkar definitvit vara ett bättre kortisonpreparat för min del, jag ligger mycket jämnare över dagen nu känns det som.

Ikväll har jag ägnat över en timme åt att läsa all mail jag samlat på mig den senaste (ofrivilligt) Internet-fria veckan. Någon av de närmaste dagarna planerar jag att skriva ihop en ny och lite fräschare krönika till addison.se och läsa in mig på alla bloggar som jag varit avskärmad från. Jag kan efter lite snabbsurfning under kvällen dock konstatera att varken bloggsverige eller någon annan del av den web-baserade världen har stannat utan min närvaro. Vilket kanske är en nyttig erfarenhet.

Idag började jag även min strävan att minska min vikt med åtminstone tio kilo de kommande en till två månaderna (troligtvis två). Och ja, jag vet att jag sagt det tidigare men nu får det baske mig vara nog med allt ätande bara för att man är sugen. Nu äter jag för att leva, inte för att jag inte har något bättre för mig.

Nu ska jag krypa till kojs och försöka vila ut innan det är dags att börja en ny dag igen!

Ha en god natts sömn och en bra morgondag så syns vi här imorgon kväll igen!

Flyttning pågår

Hej på Er kära bloggläsare! Det var länge sedan sist och jag ber om ursäkt. Förkylningen sitter fortfarande i och nu är vi också mitt uppe i flytten.

Det här sena inlägget postar jag från mobilen då datorer och uppkoppling är nedpackade. Jag återkommer så fort det blir någon ordning på teknikfronten uppe i vår nya lägenhet.

Ha det så bra så länge!

RSS 2.0